снимка parliament.bgТиливизия, дица, кучитата, здравиту, риформата. Това са само примери от

...
снимка parliament.bgТиливизия, дица, кучитата, здравиту, риформата. Това са само примери от
Коментари Харесай

Политиците ни в парламента ползват думи като тиливизия, дица, кучитата, здравиту, риформата

снимка parliament.bg

Тиливизия, дица, кучитата, здравиту, риформата. Това са единствено образци от речта на родните политици в Народното събрание. Според оценката на преподавателите в Софийския университет и техните студенти - политиците ни не приказват литературен български език, грешките, които огромна част от тях позволяват, варират от груби правоговорни отклонения, през шаблони и речева експанзия, до неспособност да се сложи фокус в изявлението, съобщи Българска национална телевизия.

Повече от 20 години доцент Владислав Миланов и неговите студенти-българисти посещават Народното събрание и слушат депутатската тирада. Откриват отклонения от съвсем всички правоговорни правила и всеобщо съмнение при изговора.

" Чуваме " власттъ ", само че чуваме и властта, както би трябвало да бъде. Чуваме " болесттъ " и " заболяването ". На улицата те може да употребяват конкуриращи се разновидности, само че в тази най-официална обстановка е редно да познават книжовната норма и да я задават като модел ", сподели езиковедът и учител в СУ доцент Владислав Миланов.

В Парламента постоянно се чуват диалекти, споделя доцент Миланов, а по редукцията елементарно се разпознава от кой регион е депутатът.

" Тиливизия, дица, кучитата, здравиту, риформата и такива образци сме записали и в случай че те се използваха единствено в рамките на териториалния акцент, не бихме ги коментирали, те са прелестни образци, само че когато ги чуваме от най-представителната държавна естрада, би трябвало да се замислим.

Депутатите не престават да бъркат и да споделят училищА вместо учИлища.Допускат нехаен акцент и споделят фнос вместо импорт или фнимание вместо внимание. Това пък демонстрира какъв брой елементарно езикът на улицата е навлязъл в Народното събрание. Голяма част от депутатите не произнасят правилно фонемата " л ". Други пък настойчиво ме-кат ". Много постоянно използват да вървиме, да пишеме, да потвърдиме вместо да вървим, да потвърдим ", сподели доцент Владислав Миланов.

Много мощна е речевата агресия в Парламента, споделя още доцент Миланов. А обидата и нецензурните думи варират в ненадейно ниски стилистични регистри. Този модел задава експанзия и в цялото ни общество. Какво да се направи, че бъдещият парламент да приказва по-добре? За курсове е късно, счита езиковедът.

Автокорекция, по този начин както огромните, международните водачи преди да застанат пред своето общество по 45 минути са се упражнявали, вслушвали са се.

И въпреки всичко за толкоз години има ли положителни образци измежду политиците? Доц. Миланов отбелязва говоренето на проф. Стефан Данаилов и проф. Андрей Пантев, които, съгласно него, знаели, че посредством силата на думите доближават до хората.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР